Percussieworkshops

Voor de percussieworkshops werk ik vaak samen met Drums and Barrels.
Braziliaanse percussie of Boomwhackers

Een bruisende en spetterende muziekworkshop is een belevenis waarbij je het plezier van hecht samenspel beleeft. Met humor, vaart en power trekken we iedereen over de streep. Door onze passie, overwicht en bevlogenheid komt iedere groep in no time in beweging.

Dagblad Trouw over ons

Nog wat onwennig verzamelt een groep van veertig werknemers zich in een kring rond de opgestelde Braziliaanse muziekinstrumenten. Maar veel tijd om te wennen is er niet, want de geheel in het wit geklede musicus Hermine Schneider zet de vaart erin. Ze begint direct met de warming up: handen losschudden en er dient fanatiek mee geklapt te worden. Daarna krijgt iedereen een eigen instrument: van surdo tot agogo, en van tamboerijn tot olievat.
We zijn mee met een bedrijfsuitje. De afdeling Marketing & Sales van Zwijsen, heeft vandaag het jaarlijkse uitje ter afsluiting van het schooljaar. Dat doen ze door de Braziliaanse percussie workshop van Drums and Barrels te volgen, in een voormalig werkgebouw van Zwijsen in Tilburg. In het industriële pand brengt Schneider het gouden fluitje dat losjes om haar hals hangt naar de mond. Al wijzend naar het groepje met de surdo’s zegt ze: “Als ik dit doe – ze fluit drie keer achter elkaar – slaan jullie drie keer.” Er wordt voorzichtig geslagen en zenuwachtig gelachen, maar het groepje wordt door de rest van het team aangemoedigd met applaus. Binnen een kwartier krijgt Schneider het voor elkaar om de rest van de groep in beweging te zetten, met ieder een eigen instrument. Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen in de boekingen van bedrijfsuitjes: ze mogen niet te duur zijn en ze moeten functioneel zijn. Een aantal jaar geleden kon het allemaal niet op. Het was heel gewoon om uitgebreide themafeesten te boeken, nu zie je dat een dag een middag is geworden en dat het afsluitende luxe viergangendiner heeft plaats gemaakt voor een barbecue. Bovendien moet door de crisis een teamuitje tegenwoordig bij de directie verantwoord worden en daarom wordt er weer veel aan teambuilding gedaan. Zo’n uitje waarbij je samen met collega’s muziek maakt op olievaten is daar een goed voorbeeld van. Dat is momenteel erg populair. En hoe staat het met het groepsgevoel bij de percussieworkshop in Tilburg? Het groepje mannen met surdo’s heeft inmiddels een geheel eigen ritme ontwikkeld, terwijl een meisje haar surdo inmiddels tussen haar benen heeft laten zakken en enthousiast de nieuw aangeleerde danspasjes toepast. Er wordt steeds harder en zelfverzekerder geslagen en hier en daar kleuren de wangen rood van inspanning. Musicus Hermine Schneider maakt af en toe een vreugdesprongetje en gooit haar drumstokjes à la Cesar Zuiderwijk de lucht in om ze vervolgens weer op te vangen. Aan het einde gaat iedereen los. Marc Heezen (38) houdt er in ieder geval een goed gevoel aan over: “Je slaat allemaal hetzelfde ritme en je hoort in de muziek dat we allemaal op een lijn zitten. Dat versterkt het gevoel dat ik op het werk van deze club ook al had.” En voor Margriet de Haas (42) was de workshop in ieder geval een perfecte manier om collega’s op een andere manier te leren kennen: “Je wordt nu gedwongen om samen tot iets te komen, ook met mensen die je niet goed kent.”